ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Συστατικά της ελληνικής κουζίνας

Συστατικά της ελληνικής κουζίνας

Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγο έχουν αλλάξει τα ονόματα των τροφών, των μεθόδων μαγειρέματος και των βασικών συστατικών της ελληνικής κουζίνας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Η πατρίδα μας είναι μια χώρα με μικρούς κλήρους γής και μικροκαλλιεργητές που παράγουν με παραδοσιακές μεθόδους μια εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία τυριών, λαδιών, φρούτων, καρπών, σιτηρών, όσπριων και λαχανικών που συμπληρώνεται από άλλη μία εξαιρετική συλλογή αρωματικών άγριων βοτάνων. Τα πιο πολλά λαχανικά καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο και έτσι διατηρούν το άρωμα και την γεύση τους. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πατάτες, τα φασολάκια, οι μπάμιες, οι πράσινες πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Το ελληνικό κλίμα είναι ιδανικό για να ευδοκιμήσουν το ελαιόδενδρο και η λεμονιά, που μας χαρίζουν δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ελαιόλαδο αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς.

Αυτό το τόσο χαρακτηριστικό αρχαίο συστατικό της ελληνικής κουζίνας είναι εξαιρετικής ποιότητας και προσδίδει χαρακτηριστική γεύση στα ελληνικά πιάτα.

Η κουζίνα μας “ζητάει” την χρήση συγκεκριμένων ελληνικών βοτάνων και μυρωδικών όπως η ρίγανη, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η μέντα, o άνηθος και η δάφνη. Άλλα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται συχνά είναι ο βασιλικός, το θυμάρι και το μάραθο. Παρ’όλα αυτά, πολλές συνταγές ειδικά της Βόρειας Ελλάδας χρησιμοποιούν και “γλυκά” μπαχαρικά, όχι απαραίτητα ελληνικά, κυρίως σε συνταγές για κρέας, όπως η κανέλα και το γαρύφαλο.

 

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που απαρτίζουν την βάση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και της προσθέτουν διατροφική αξία αλλά και ποικιλία.

Με μεγάλο μέρος της Ελλάδας να είναι νησιωτικό και με κανένα σημείο της χώρας μας να απέχει περισσότερο από 150 χιλιόμετρα από την θάλασσα, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι δημοφιλή και σημαντικό τμήμα της διατροφής μας.

Το κλίμα και το ανάγλυφο του εδάφους ευνοεί την εκτροφή προβάτων και κατσικιών που βοσκούν ελεύθερα και έτσι παράγουν κρέας εξαιρετικής ποιότητας.Το αρνάκι και το κατσικάκι είναι τα παραδοσιακά κρέατα των μεγάλων ελληνικών γιορτών. Τα πουλερικά, το μοσχάρι και το χοιρινό είναι επίσης άφθονα.

Το ελληνικό μέλι είναι πολύ αγνό και ποιοτικό.Παράγεται από το νέκταρ λουλουδιών, φρούτων και εσπεριδοειδών, αλλά και από το νέκταρ του θυμαριού και των κονοφόρων όπως το πεύκο και το έλατο. Οι Έλληνες αγαπούν το μέλι και έχουν πολλές συνταγές που βασίζονται σ’αυτό.

Η μαστίχα, που παγκοσμίως παράγεται μόνο σε συγκεκριμένη περιοχή της Χίου, διαθέτει μοναδικά γαστρονομικά χαρακτηριστικά αλλά και οφέλη για την υγεία.

Μια μεγάλη ποικιλία ξεχωριστών τυριών χρησιμοποιούνται στην ελληνική κουζίνα. Εκτός από την παγκοσμίως διάσημη φέτα, άλλα λευκά τυριά είναι το ανθότυρο, το μανούρι και η μυζήθρα, χωρίς να ξεχνάμε τα κίτρινα τυριά ωρίμανσης όπως το κασέρι, το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα για να αναφέρουμε απλώς μερικά σπό τα πιο σημαντικά ελληνικά τυριά.

Scroll to Top