Μεσογειακή διατροφή

Υγεία και ευζωία

Υγεία και ευζωία

Αρκετές προτάσεις διατροφής έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ειδικών αλλά η Μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι, με διαφορά, έχει το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία μας, αλλά και χαρίζει μακροζωία καθώς στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση πράσινων τροφών. Είναι συχνές οι αναφορές στη χαμηλή περιέκτικότητά της σε κεκορεσμένα λίπη και στην υψηλή σε μονιακόρεστα και σε φυτικές ίνες, χαρακτηριστικά ιδιαίτερα ευεργετικά.

Μια βασική εξήγηση για αυτά, είναι η έντονη παρουσία του ελαιολάδου στην Μεσογειακή δίαιτα και η σημαντική θετική επίδρασή του στην υγεία μας. Το ελαιόλαδο θεωρείται θεμελιώδες στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων που περιέχει, και ιδιαίτερα το ελαϊκό οξύ, έχουν επανειλημμένα συνδεθεί επιστημονικά με την μείωση εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου βελτιώνουν την ρύθμιση της “κακής” χοληστερίνης LDL και έχουν αρκετά ακόμη αποτελέσματα ενάντια στις φλεγμονές και στην υπέρταση.

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού επίσης θεωρείται ότι συμβάλει στην καλή υγεία καθώς περιέχει φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι ένας ιδιαίτερα υγιεινός τρόπος να τρεφόμαστε.

Εκτός από αποδεδειγμένα ευεργετική στην πρόληψη εμφραγμάτων και γενικότερα στην μακροζωία, βοηθάει μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά και του καρκίνου των εντέρων και του προστάτη.

Μια συστηματική έρευνα του 2011, έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή βελτιώνει αποτελεσματικότερα παράγοντες που συνδέονται με τους κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η χοληστερίνη και η αρτηριακή πίεση, από ότι οι δίαιτες που βασίζονται στη χαμηλή κατανάλωση λιπαρών.

Άλλη πενταετής έρευνα σε 7.447 άτομα ανέφερε ότι η Μεσογειακή διατροφή μείωσε περίπου 30% τον κίνδυνο καρδιοπαθειών σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συγκριτικά με άλλες δίαιτες χαμηλής κατανάλωσης λιπαρών.Η επιστημονική έρευνα έχει επίσης αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τις φλεγμονές, την πίεση και τα λιπίδια και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου από Alzheimer.

Τέλος, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Archives of General Psychiatry” έδειξε ότι όσοι ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Scroll to Top