Μεσογειακή δίαιτα και απώλεια βάρους

Πρόσφατα, το επιστημονικό περιοδικό “New England Journal of Medicine” δημοσίευσε μελέτη που δείχνει ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής με χαμηλές θερμίδες όπως η Μεσογειακή, έχει εξίσου θετικά αποτελέσματα με μια άλλη που βασίζεται στην χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων.

Η ίδια μελέτη επίσης βρήκε ότι ένα μοντέλο διατροφής όπως το Μεσογειακό βοήθησε στην πραγματικότητα περισσότερο τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερο βάρος από μια τυπική δίαιτα με λίγα λιπαρά. Ακόμη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Μεσογειακή διατροφή βοηθάει τους διαβητικούς να ελέγξουν αποτελεσματικότερα το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους.

Ήταν το μοναδικό διατροφικό μοντέλο που πέτυχε την μέγιστη βαθμολογία “άριστα” στην αξιολόγιση της διάσημης διατροφολόγου Dr Rosemary Stanton στο έγκριτο “ABC Health & Wellbeing guide to weightloss diets”.

Άλλη δωδεκαετής έρευνα σε 2.500 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντική μείωση σωματικού βάρους, συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή “δυτικού τύπου”.

Η μείωση βάρους είναι μόνο μία από τις αιτίες που η ελληνική κοινωνία, αλλά και άλλες διατρέφονται Μεσογειακά, απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Προφανώς, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωματική άσκηση ή εργασία και το περιβάλλον επίσηςπαίζουν ρόλο σε αυτό.

Ακόμη, άλλη δεκαετής μελέτη αποκάλυψε ότι η Μεσογειακή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής συνδέονται με μείωση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50%.